ΑρχικηΣελιδα > Εισκσπηση > Η Σχιζοφρένεια στο Σχολείο
 
 

Μύθος:Οι περισσότεροι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν μπορούν να εργαστούν.

Αλήθεια:Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορούν να εργαστούν – ακόμα κι αν υπάρχει ενεργή συμπτωματολογία.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μείζονα ψυχική ασθένεια πορεύονται καλύτερα αν εργάζονται αλλά ότι η ικανότητα να διατηρήσουν μια δουλειά σπάνια σχετίζεται με την σοβαρότητα της ασθένειας του ατόμου. Βρετανικές και Αμερικανικές μελέτες κατέδειξαν ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν εκτός νοσοκομείου αν εργάζονται κάπου. Έδειξαν ακόμα, ότι σοβαρά διαταραγμένοι ασθενείς μπορούν να κρατήσουν τη δουλειά τους για πολύ μεγάλες περιόδους. Ενώ πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι ικανοί να εργαστούν με επιτυχία σε ανταγωνιστικές εργασίες, για κάποιους άλλους η μακράς διάρκειας προστατευμένη απασχόληση είναι απαραίτητη.

Μύθος:Η φυλακή είναι το κατάλληλο μέρος για τους σχιζοφρενείς

Αλήθεια:Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν πρέπει να φυλακίζονται.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους καταλήγουν στη φυλακή. Στο Οντάριο, την μεγαλύτερη πολιτεία του Καναδά, το 15% -20% των κρατουμένων  έχουν κάποια ψυχική νόσο και το 5%-7% πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι που πάσχουν από ψυχική νόσο δεν παίρνουν την κατάλληλη θεραπεία. Αν οι κρατούμενοι που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, κρατούνται μαζί με τον γενικό πληθυσμό των φυλακών η συμπεριφορά τους πολύ γρήγορα γίνεται ενοχλητική για τους άλλους κρατούμενους, με αποτέλεσμα οι αρχές των φυλακών να αναγκάζονται να τους απομονώσουν για να τους προφυλάξουν από ξυλοδαρμούς και άλλου τύπου κακοποιήσεις. Αυτή η απομόνωση μοιάζει με διπλή φυλάκιση και η μοναξιά απλά χειροτερεύει τα συμπτώματα του άτόμου.
_______________________
Return to the top of the article